woensdag 8 september 2010

Acrobatenleed

Wie de naam Mestopov hoort, denkt aan acrobatie. Sinds het einde van de 19e eeuw staat deze familie bekend om de onvergetelijke acrobaten die ze voortbracht. Stamvader Pjotr voerde ooit nog eens een vogelnestje uit onder het toeziend oog van de laatste tsaar. Tijdens de tweede wereldoorlog vijzelden de tweelingzusters Karina en Tatjana het moreel van het rode leger op met hun halsbrekende toeren op de trapeze. En in de jaren 70 stal de bejaarde Boris Mestopov de harten van miljoenen Amerikanen, toen hij een serie onmogelijke salto's uitvoerde in het televisieprogramma Saturday Night Live. Een deel van de familie was gevlucht naar het Vrije Westen, een deel zat nog achter het IJzeren Gordijn - een situatie waarin de tragiek van de Koude Oorlog besloten lag, in een zin met bijzonder veel hoofdletters.

De invloed van het Mestopov-imperium op de hedendaagse acrobatie is moeilijk te overschatten. En niet alleen in de acrobatie - de familie is zo talrijk en getalenteerd dat de leden de afgelopen jaren hun vleugels hebben uitgeslagen naar de meest uiteenlopende terreinen: schoonspringen (Olympische medaille in Barcelona), filmstunts, ballet - het is te veel om op te noemen.

Het circus blijft echter het gedroomde podium voor een rechtgeaarde Mestopov. Hier wordt ieder familielid gekneed en opgeleid tot een acrobaat van wereldallure. Onderaan beginnen en keihard werken, dat is het credo voor een veelbelovende beginner. Schoonmaken, achter de kassa zitten, de acts doen die verder niemand wil doen. Ja, nu is het vervelend voor haar, maar ooit zal ook het jongste talentje Katinka Mestopov over het publiek zwieren en applaus oogsten!

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1021753/2010/09/08/Australie-verbiedt-bizarre-circusact.dhtml